onsdag 17 mars 2010

Återvinning - Spansk modell

Runtom Madrid så finns ett antal gröna "återvinningsigloos" utställda, för papper och glas. Väldigt behändigt - bara inom 5 minuter från där jag bor så har vi fyra olika insamlingspunkter. Vi har även olika sopbehållare för "vanligt" avfall och återvinningsbart avfall i vårt hus.

Det hela funkar jättesmidigt. Vad som gör systemet ännu bättre är att vi även kan dumpa all annat skräp som möjligtvis kan återvändas på något sätt. I vårt fall så har detta inkluderat gamla elkablar, speglar och skrivbord.

Men, kan man som svensk tänka, ska inte sådant lämnas i grovsoprummet eller på någon sorts soptipp?

Som tur är så behöver vi inte det. Även om det inte är del av den service som Madrids offentliga förvaltning tillhandahåller, så funkar det hela ändå väldigt bra.

Madrid är nämligen full av människor som går omkring med kundvagnar, plockar upp allt som kan tänkas vara av värde, och tar det till ett återvinningscenter där de sedan får betalt per, förmodar jag, metallvärde eller vad det nu kan vara.

Givetvis så är det mestadels arbetslösa (oftast invandrare) som står för denna tjänst. Men, det ska sägas, att mina välutbildade och välavlönade bekanta drar sig inte för att plocka upp t ex ett andrahandsskrivbord från en sopcontainer om det är i gott skick.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar